Hoe realiseert P2P-software echte waarde? Wij delen 3 belangrijke inzichten

Als onafhankelijke experts op het gebied van Purchase-to-Pay, blijven wij graag op de hoogte van de meest recente inzichten en trends. En wanneer een gerenommeerd adviesbureau als The Hackett Group hun inzichten deelt, dan weet je dat er waardevolle informatie aankomt. Vorige week onthulde The Hackett Group hun nieuwste versie van de Value Matrix over P2P-software.

Hoe realiseert P2P-software echte waarde? Wij delen 3 belangrijke inzichten

Maar wat betekenen deze resultaten nu echt voor de branche? Onze P2P-expert, Ewald Schaap heeft het rapport onder de loep genomen en komt met drie opvallende inzichten die elke professional moet kennen.  

Over het onderzoek

The Hackett Group is een internationaal adviesbureau dat bekend staat om de uitvoering van benchmarks bij vele grote internationale ondernemingen. Dit adviesbureau deelt regelmatig inzichten en benchmarkgegevens over purchase-to-pay KPI’s.  

Dit jaar heeft The Hackett Group op basis van hun benchmarkdata ook P2P-softwareoplossingen beoordeeld. Dit soort kwadranten kennen we al van Gartner en Forrester. Wat de beoordeling van The Hackett Group onderscheidt, is dat zij de benchmarkdata gebruiken om de waarde-realisatie te meten. Het is dus interessant om hen te volgen.  

3 opvallende inzichten

 1. Het gebruik van een P2P-oplossing realiseert echte waarde

P2P Business Cases beloven gouden bergen. Eerder schreven we hier deze blog over en nu bevestigt The Hackett Group dit: P2P-platforms realiseren daadwerkelijk waarde. De positief ingestoken Business Cases zijn dus niet alleen loze beloftes. Dat zie je terug in deze punten:

 • Het realiseren van inkoopbesparingen is de belangrijkste reden om een P2P-project te starten. In het onderzoek werd onder de deelnemers 14% spend-reductie gemeten. Dit komt met name door aanvragers naar de juiste bestelkanalen en voorkeursleveranciers te leiden.  
 • Het realiseren van productiviteitsverbeteringen en FTE-reductie wordt vaak gezien als tweede doel. Gemiddeld werd 8% verbetering gerealiseerd, onder andere door first time right factuurmatching en het automatiseren van het proces van aanvraag tot inkooporder.  
 • Door gebruiksvriendelijke tooling, krijg je ook een hoge gebruikersadoptie. Uit het onderzoek blijkt dat 84% van de gebruikers positief is over de tool.
 • Wanneer je beter inzicht krijg in je spend, zorgt dit voor 40-60% verbetering.
 • Er is een hogere compliance op het maken van PO’s. Het onderzoek concludeert dat er gemiddeld 92% PO-compliance is.

 1. Geen verrassende namen in de Value Matrix

In de Value MatrixTM van The Hackett Group komen de bekende namen van P2P-leveranciers naar voren. Zo scoort Coupa het hoogst op waarderealisatie, terwijl SAP en Oracle vergelijkbare capabilities bieden.

De bekende P2P-leveranciers domineren in het onderzoek van The Hackett Group. Dit is geen verrassing, want de namen die je leest komen overeen met de uitkomsten van onderzoeken van Gartner en Forrester.  

 1. Herkenbare uitdagingen

Naast het overzicht van de leveranciers, noemt The Hackett Group ook een aantal herkenbare uitdagingen van softwareleveranciers:

 • Door de gebruikers blijft het onboarden van leveranciers in de software vaak achter, vanwege complexe registratieprocessen of additionele kosten voor leveranciers.  
 • De standaard rapportagemogelijkheden van de P2P-software sluit vaak niet precies aan op de behoefte van de organisatie.  
 • Hoewel gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel staat van P2P-software tools, blijven sommige functionaliteiten zelfs complex in gebruik voor ervaren gebruikers. Er is dus ruimte om de gebruiksvriendelijkheid verder te verbeteren.

Aandachtspunten bij het onderzoek

Net als Gartner en Forrester focust The Hackett Group alleen op de grote internationale spelers. Daardoor is dit onderzoek minder bruikbaar voor organisaties met minder dan €1 miljard omzet. Ondanks dat de grote P2P-leveranciers ook oplossingen bieden voor dit type klanten, liggen andere leveranciers voor mid-market organisaties meer voor de hand.  

Hoewel wij geen twijfels hebben over de kwaliteit van dit onderzoek, roept het wel vragen op over de onafhankelijkheid van The Hackett Group. Het bureau is namelijk ook implementatiepartner van een aantal grote P2P-softwareleveranciers.  

Haal meer waarde uit jouw P2P-tool

Bij een succesvolle purchase-to-pay implementatie is het belangrijk om goed na te denken over je doelstellingen, de tools die je gebruikt en de manier waarop je die gaat implementeren. Met een tool alleen, pluk je nog niet de voordelen van P2P.

Wil je eens sparren over hoe jij meer waarde kunt halen uit je P2P-tool? Of sta je aan het begin van een P2P-project? Neem dan contact op met Ewald Schaap via ewald@s2pmore.com of 06-10926900. We helpen je graag verder.  

Tags bij deze post

No items found.

S2P & More op social media