Purchase-to-Pay

In de dynamische wereld van financiën is het essentieel om voorbereid te zijn op veranderingen. Schommelende prijzen, fluctuerende wisselkoersen en strengere regelgeving kunnen de stabiliteit van jouw bedrijf beïnvloeden. Een solide Purchase-to-Pay (P2P) proces biedt hier de oplossing. Benieuwd hoe een geoptimaliseerd P2P-proces jouw organisatie weerbaar maakt en het werkkapitaal optimaliseert? Wij begeleiden je naar een robuuste en flexibele financiële strategie.

Een goed ingericht P2P-proces zorgt voor efficiënte en transparante afhandeling van bestellen tot betalen. Het waarborgt compliance, kostenbeheersing en versterkt leveranciersrelaties door tijdige betalingen en duidelijke communicatie. Een gebruiksvriendelijk bestelproces vergemakkelijkt aankopen, leidt tot betere naleving en minder fouten.

Bovendien optimaliseert een effectief P2P-proces het werkkapitaalbeheer en verbetert het de cashflow, waardoor er meer liquiditeit beschikbaar is voor groei en innovatie.

Wat is Purchase-to-Pay?

Purchase-to-Pay, ook wel Procure-to-Pay genoemd, is het geïntegreerde proces dat de stappen omvat van het initiëren van de bestelaanvraag tot de uiteindelijke betaling aan leveranciers. Dit proces is ontworpen om de efficiëntie, nauwkeurigheid en transparantie van de inkoop- en betalingsactiviteiten binnen een organisatie te stroomlijnen.

In een goed P2P-proces zijn:

… Je handmatige taken geminimaliseerd, omdat bestellingen en factuurverwerking geautomatiseerd aan elkaar gekoppeld zijn.

… Heb je volledige transparantie over alle transacties en naleving van contracten, intern beleid én externe regelgeving. Zonder effectief Purchase-toPay valt het nut van contracten weg.

… De leveranciersrelaties goed beheerd, dat zorgt voor betrouwbare samenwerkingen en optimale voorwaarden.

Hierdoor kun je je als organisatie voorbereiden op uitdagingen die nu spelen. Door het vrijspelen van tijd door automatiseringen en transparantie in de factuurstroom, is er meer tijd om de rol bepalen van de inkoopfunctie in de nieuwe duurzaamheidswetgeving (CSRD/CSDDD). En met helder financieel inzicht, kun je strategisch maatregelen uitdenken omtrent de nieuwe btw-wetgeving VAT in the Digital Age (ViDA)

Wil je snel op de regelgeving of kansen inspelen? Dan heb je niet alleen mensen met de juiste kennis nodig. Maar ook de tooling en processen die ze van informatie voorziet, waarmee ze hun kennis kunnen toepassen. Wij helpen jouw organisatie daar graag mee.

Je P2P-proces verbeteren is raadzaam als…

Als jij binnen jouw organisatie verbetermogelijkheden in bovengenoemde ziet, dan is het goed om naar je Purchase-to-Pay proces kijken.

  • Er veel handmatig werk zit in je proces van bestellen tot en met betalen van je factuur
  • Je facturen minder dan 80% met elkaar matchen
  • Je facturen steeds handmatig moet goedkeuren
  • De bestelapplicatie niet gebruiksvriendelijk is
  • Gebruikers niet altijd weten wanneer en hoe ze moeten bestellen
  • Artificial Intelligence nog niet gebruikt wordt in het proces
  • Je nog facturen binnenkrijgt per pdf en e-invoicing (via xml) nog niet op de kaart staat
  • Er veel kleine bestellingen zijn van verschillende leveranciers, die veel tijd kosten in je proces

Van Purchase-to-Pay naar Source to Pay: een holistische benadering

Het integreren van het volledige Source-to-Pay (S2P) proces, in plaats van alleen te focussen op Purchase-to-Pay, biedt aanzienlijke voordelen zoals kostenbesparingen, verbeterde operationele efficiëntie, en betere risicobeheersing. Door strategische inkoop, leveranciersbeheer en naleving van regelgeving te combineren, kun je datagestuurde beslissingen nemen en duurzame leveranciersrelaties opbouwen. Dit leidt tot innovatie en concurrentievoordeel, terwijl een holistische benadering inefficiënties in de gehele inkoopcyclus identificeert en aanpakt, wat cruciaal is voor de algehele bedrijfsvoering en groei.

Klanttestimonials

Lees wat onze klanten zeggen over onze diensten.

‘Grote dank voor jullie deskundige en professionele ondersteuning en fijne samenwerking. Met de uitrol van de inkoopmodule wordt het werkproces van onze medewerkers vereenvoudigd. Met de druk op de zorg is dit zeer helpend.’

Rianne Wennink

Directeur financiën en bedrijfsvoering

"Ik sta bekend als een behoorlijk kritisch persoon, maar na geruime tijd samengewerkt te hebben met S2P & More kan ik niets anders zeggen dat zij voor ons de juiste keuze waren.

Uiterst betrouwbaar, professioneel en kwalitatief van een hoog gehalte!"

Geert Jan Westhof

Manager Inkoopplein

‘Ik heb S2P & More ervaren als professionals die de problematiek in het S2P-proces direct herkennen, snel structuur kunnen bieden om daarna de organisatie in hun eigen tempo mee te nemen in de weg naar de ultieme S2P-oplossing.

De fijne samenwerking en het gebruik mogen maken van de deskundigheid, zorgde voor een leuk en leerzaam verandertraject in het S2P-proces.’

Wendy Gruter

Manager Inkoopplein

"Ik kan niet anders zeggen dan dat wij de samenwerking met S2P & More als fijn, prettig en leerzaam hebben ervaren. Een samenwerking met professionals die het S2P-proces kennen en beheersen. De planmatige manier van aanpak, met aandacht voor de verandering in de organisatie, heeft ervoor gezorgd dat wij in snel tempo stappen hebben kunnen maken en er nu een mooie basis ligt om als organisatie te kunnen groeien naar een optimaal werkend S2P-proces."

Petra Schaerlaeckens

Teamleider Financiële Administratie